Högsta Grönsaksodling |
|||||
Sortiment | |||||
Recept mm |
Några personliga synpunkter på matlagning... | |
Om kryddning | |
Det är individuellt! Därför skriver jag inget exakt i recepten. Mina favoritkryddor är svartpeppar, vitlök och chili, (medelstark), samt färska örtkryddor. Salt använder jag sparsamt. Dels är det inte nyttigt med för mycket salt, dels är det inte gott när det smakar mest salt! Jag saltar aldrig kokvattnet till rotsaker eller grönsaker. Om rökt kött och/eller ost ingår i en gratäng tillför det oftast tillräckligt med salt. I grytor använder jag soya, det räcker som salt. När jag saltar använder jag havssalt eller örtsalt. |
|
Om matlagning | |
Jag använder aldrig en halv lök i en maträtt! För mig är lök mat, inte krydda! Det blir inte alltid godare för att det är krångligare och tar längre tid. Jag jobbar fysiskt hela sommarsäsongen. Då blir man hungrig! Och har inte tid eller ork att lägga ner timmar på matlagning. Allt onödigt tillkrånglat rensas bort! Än idag kan man läsa i många recept att grönsakerna ska kokas innan man steker eller gratinerar dem . Ofta bortkastat arbete! Då tappar de både näring och smak!Jag köper inga light-produkter. Där har rent naturligt fett (smör och grädde) ersatts med en massa tillsatser. Det är inte gott och säkert inte heller nyttigt. Jag har alltid älskat smör och grädde. Creme fraiche t.ex. är det ju bara att spä ut med vatten om man vill ha mindre fett. |
|
Om att koka potatis | |
Koka potatis tar ingen tid den blir klar medan tillbehören lagas till. Vi kokar alltid med skalet på - då bevaras smak och näring bäst. För bästa kokresultat: Koka upp men låt den sen bara sjuda. Prova med tändsticka. När potatisen är knappt genomkokt (dvs lite hård i mitten): Ta av från plattan, häll av vattnet, ånga av! (annars blir potatisen snabbt överkokt) Låt den sen eftermogna med locket på glänt i ca 5 minuter. |
|
Om att använda gårdagens kokta potatis | |
Om potatisen är lite nätt kokt är den god att värma nästa dag, är den överkokt blir den blöt inuti. Vi kokar ofta mera potatis än vad som går åt till middagen. Nästa dag använder jag den kokta potatisen. Enklast: Skala och dela den i bitar, lägg i ungsfast form och ställ i ugnen på måttlig värme 15-20 min. Lyxigare: Gör en snabblagad potatisgratäng, se recept nedan! |
Några av mina favoritrecept: |
|||
För flera recept se: www.rekoladan.com |
|||
Paj med grönkål och purjolök |
|||
Pajdeg: 2 dl vetemjöl + 1 dl grahamsmjöl Arbeta ihop pajdegen och låt den vila. Tryck ut degen i en pajform och förgrädda i 10 min, 200°C. * * (istället för att förgrädda pajskalet kan man ställa pajen på botten av ugnen de första 10–15 min.) |
|
||
Paj med grönkål, räkor och färsk lök |
|||
Gör som ovan men lägg ca 200 g skalade räkor på grönkålen och skiva 2–3 färska lökar över (istället för mandel och purjolök). Klipp lite dill över innan osten strös på. |
|||
Köttfärs i ugn med grönkål och färsk lök |
|||
8–10 grönkålsblad Skölj grönkålen, riv av bladskivorna från mittnerven, förväll ca 1 min i kokande vatten. Skölj i kallt vatten och krama ur vattnet. Lägg den i botten av en smord ugnsfast form. |
|
||
Grönkålsallad med tomater och lök |
|||
4dl färsk hackad grönkål (gärna röd) Hacka lök och låt dra tillsammans med pressad vitlök i oljan minst 30 min. Skär tomaterna i bitar. Blanda samman allt och strö över örtsalt och smaka av med några droppar äppelcidervinäger |
|||
Fiskgratäng med svedjerova och purjolök |
|||
Ca 400 g fiskfilé t.ex. sej Lägg de färska eller tinade fiskfiléerna i en Skala svedjerovan och riv den grovt, skär purjon i halvcentimetertjocka skivor. Blanda med creme fraiche och krydda. Häll blandningen över fisken. Strö ost över. Grädda i mitten av ugnen i 200°C i ca 30 min |
|||
Potatisgratäng på kokt potatis |
|||
En snabblagad rätt som kan varieras beroende på vad man råkar ha tillgång till. Här är en variant: kokt potatis tomater lök vitlök svartpeppar dill riven ost Varva skivad potatis, skivad lök, skivade tomater, kryddor och ost i en ungsfast form. Gatinera i ugn i ca 200°C i ca 20 min, tills osten smält och gratängen blivit gyllenbrun ovanpå. Gott både som ensamrätt och till kött eller fisk. |
|||
Fiskgratäng med färska kryddor |
|||
Ca 400 g fiskfilé t.ex. sej Lägg de färska eller tinade fiskfiléerna i en Smält smöret och blanda i rivebröd, persilja, örtkryddor och krossade vitlöksklyftor. Häll blandningen över fisken. Grädda i mitten av ugnen i 200°C i ca 30 min |
|||
Kontaktperson: Margareta Magnusson, tel o fax: 0612-711 944, mobil: 070-392 63 38, Högsta Grönsaksodling, Högsta 131, 872 92 Kramfors |
||||
www.margaretamagnusson.se |