Högsta Grönsaksodling
 
Sortiment          
Recept mm          

 

  Några personliga synpunkter på matlagning...
   
  Om kryddning
  Det är individuellt!
Därför skriver jag inget exakt i recepten.
Mina favoritkryddor är svartpeppar, vitlök och chili, (medelstark), samt färska örtkryddor.
Salt använder jag sparsamt. Dels är det inte nyttigt med för mycket salt, dels är det inte gott när det smakar mest salt!
Jag saltar aldrig kokvattnet till rotsaker eller grönsaker.
Om rökt kött och/eller ost ingår i en gratäng tillför det oftast tillräckligt med salt. I grytor använder jag soya, det räcker som salt.
När jag saltar använder jag havssalt eller örtsalt.
   
  Om matlagning
  Jag använder aldrig en halv lök i en maträtt!
För mig är lök mat, inte krydda!
Det blir inte alltid godare för att det är krångligare och tar längre tid.
Jag jobbar fysiskt hela sommarsäsongen. Då blir man hungrig! Och har inte tid eller ork att lägga ner timmar på matlagning.
Allt onödigt tillkrånglat rensas bort!

Än idag kan man läsa i många recept att grönsakerna ska kokas innan man steker eller gratinerar dem .
Ofta bortkastat arbete! Då tappar de både näring och smak!Jag köper inga light-produkter. Där har rent naturligt fett (smör och grädde) ersatts med en massa tillsatser.
Det är inte gott och säkert inte heller nyttigt.
Jag har alltid älskat smör och grädde. Creme fraiche t.ex. är det ju bara att spä ut med vatten om man vill ha mindre fett.
   
  Om att koka potatis
  Koka potatis tar ingen tid den blir klar medan tillbehören lagas till.
Vi kokar alltid med skalet på - då bevaras smak och näring bäst.

För bästa kokresultat:
Koka upp men låt den sen bara sjuda.
Prova med tändsticka.
När potatisen är knappt genomkokt (dvs lite hård i mitten):
Ta av från plattan, häll av vattnet, ånga av! (annars blir potatisen snabbt överkokt)
Låt den sen eftermogna med locket på glänt i ca 5 minuter.
  Om att använda gårdagens kokta potatis
  Om potatisen är lite nätt kokt är den god att värma nästa dag, är den överkokt blir den blöt inuti.
Vi kokar ofta mera potatis än vad som går åt till middagen. Nästa dag använder jag den kokta potatisen.
Enklast: Skala och dela den i bitar, lägg i ungsfast form och ställ i ugnen på måttlig värme 15-20 min.
Lyxigare: Gör en snabblagad potatisgratäng, se recept nedan!

dan.se

   
Några av mina favoritrecept:
 
   
För flera recept se: www.rekoladan.com
 
       
   
Paj med grönkål och purjolök
   

Pajdeg: 2 dl vetemjöl + 1 dl grahamsmjöl
125 g kallt smör
2 msk kallt vatten
Fyllning: 250 g färsk grönkål
250 g färsk purjolök
1 dl mandel
1 krossad vitlöksklyfta
½ tsk salt, 1 krm svartpeppar, 3 dl riven lagrad ost
Äggstanning: 2 ägg, 2 dl mjölk eller grädde eller creme fraiche

Arbeta ihop pajdegen och låt den vila. Tryck ut degen i en pajform och förgrädda i 10 min, 200°C. *
Skölj grönkålen, riv av bladskivorna från mittnerven, förväll ca 1 min i kokande vatten. Skölj i kallt vatten och krama ur vattnet. Lägg den på pajskalets botten.
Skär purjolöken i tunna skivor och lägg ovanpå grönkålen tillsammans med den skållade och hackade mandeln.
Krydda med vitlök, salt och peppar. Fördela ost över.
Vispa samman äggstanningen och häll den ovanpå.
Grädda på galler i nedre delen av ugnen i 200°C i ca 30 min.

* (istället för att förgrädda pajskalet kan man ställa pajen på botten av ugnen de första 10–15 min.)

 

   
   
Paj med grönkål, räkor och färsk lök
   
Gör som ovan
men lägg ca 200 g skalade räkor på grönkålen och skiva 2–3 färska lökar över
(istället för mandel och purjolök).
Klipp lite dill över innan osten strös på.
   
   
Köttfärs i ugn med grönkål och färsk lök
   

8–10 grönkålsblad
2–3 färska gula lökar
500 g köttfärs
salt, svartpeppar, ev chilipulver
3 dl riven lagrad ost

Skölj grönkålen, riv av bladskivorna från mittnerven, förväll ca 1 min i kokande vatten. Skölj i kallt vatten och krama ur vattnet. Lägg den i botten av en smord ugnsfast form.
Fördela köttfärsen över grönkålen. Krydda.
Dela löken i halvor och skär i halvcentimetertjocka skivor som fördelas över köttfärsen.
Strö ost över.

Grädda i mitten av ugnen i 200°C i ca 30 min

 

   
   
Grönkålsallad med tomater och lök
   

4dl färsk hackad grönkål (gärna röd)
3 tomater
1 liten lök
1-3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
Örtsalt
Äppelcidervinäger

Hacka lök och låt dra tillsammans med pressad vitlök i oljan minst 30 min. Skär tomaterna i bitar. Blanda samman allt och strö över örtsalt och smaka av med några droppar äppelcidervinäger

   
   
Fiskgratäng med svedjerova och purjolök
   

Ca 400 g fiskfilé t.ex. sej
1 citron
2 dl creme fraiche
1 svedjerova ca 250 g
250 g färsk purjolök
salt, svartpeppar, ev vitlök
3 dl riven lagrad ost

Lägg de färska eller tinade fiskfiléerna i en
smord ungnsfast form, droppa pressad citron över och salta.

Skala svedjerovan och riv den grovt, skär purjon i halvcentimetertjocka skivor. Blanda med creme fraiche och krydda.

Häll blandningen över fisken. Strö ost över.

Grädda i mitten av ugnen i 200°C i ca 30 min

       
   
Potatisgratäng på kokt potatis
 
   
En snabblagad rätt som kan varieras beroende på vad man råkar ha tillgång till.
Här är en variant:

kokt potatis
tomater
lök
vitlök
svartpeppar
dill
riven ost


Varva skivad potatis, skivad lök, skivade tomater, kryddor och ost i en ungsfast form.

Gatinera i ugn i ca 200°C i ca 20 min, tills osten smält och gratängen blivit gyllenbrun ovanpå.

Gott både som ensamrätt och till kött eller fisk.
 
       
   
Fiskgratäng med färska kryddor
 
   

Ca 400 g fiskfilé t.ex. sej
1 citron
75 g smör
1 dl rivbröd
1 dl hackad persilja
salt, svartpeppar, vitlök
ca 2 msk färsk hackad oregano eller rosmarin

Lägg de färska eller tinade fiskfiléerna i en
smord ungnsfast form, droppa pressad citron över och salta.

Smält smöret och blanda i rivebröd, persilja, örtkryddor och krossade vitlöksklyftor.

Häll blandningen över fisken.

Grädda i mitten av ugnen i 200°C i ca 30 min

 
       
       

 

 
Kontaktperson: Margareta Magnusson, tel o fax: 0612-711 944, mobil: 070-392 63 38, Högsta Grönsaksodling, Högsta 131, 872 92 Kramfors
 
www.margaretamagnusson.se