KRAV-märke
Högsta Grönsaksodling
 
Sortiment          
Recept mm Här kan du köpa våra grönsaker:      
  Hemförsäljning  
 

Vi har ingen Gårdsbutik men alla är välkomna att ringa,/maila, sms:a och beställa nyskördade grönsaker som ni hämtar här efter överenskommelse.
I vissa fall kan vi även leverera inom Kramfors. För att minimera transporter försöker vi samordna så mycket som möjligt.
Vad som finns till försäljning just nu hittar du under Aktuellt

Vägbeskrivning: Ta av västerut vid OK södra infarten till Kramfors, följ huvudvägen (Högstavägen) ca 3,5 km,
på vänster sida finns ett falurött hus med skylt på gaveln. Kör ni förbi kommer ni till en vändplan.

OBS! Lita inte på gps för att hitta hit! den kan visa helt fel och konstiga vägar som inte är bilvägar.

   
  Marknader 2022  
 


Planerar inte att delta i någon marknad i år


  gröngödsling


Sortiment 2022 Här kan du ladda ner aktuell prislista som pdf: INFOHÖGSTA.pdf
OBS! Beställ helst någon dag innan ni vill hämta grönsakerna!
Beräknad
Skördestart:
o o o
Slätbladig persilja Bladpersilja (Petroselinun crispum)

Innehåller mycket järn och antioxidanter. Den slätbladiga har starkare persiljesmak än den krusiga.
Den är också mycket dekorativ och god i sallader. Båda går bra att frysa in utan förvällning.
Början av aug
a a a
Krispsallat Bladsallat (Lactuca sativa)

Grön Batavia
Mitten av aug
a a a
blomkål Blomkål (Brassica oleracea var. botrytis)

Slutet av augusti
a a a
Bondbönor Bondbönor (Vicia faba)

Högt innehåll av folater som är en naturlig form av en grupp B-vitaminer.
Den syntetiska varianten, folsyra, diskuterar man nu om vissa baslivsmedel ska berikas med.
Innehåller värdefulla proteiner för vegetarianer.
Enklast: Ta ur bönorna och lägg i kokande vatten någon minut. Gott som tillbehör. Går bra att frysa in efter förvällning.
Slutet av sept
a a a
Nyskördad broccoli Broccoli (Brassica oleracea var. italica)

Godast att bara koka och äta som förrätt eller tillbehör. Dela huvudskott i två eller fyra delar beroende på storlek,
sidoskott kokas hela. Lägg i kokande vatten ca 5-10 minuter, tills en vass kniv glider in lätt i stjälken.
Häll av vattnet och ånga av broccolin. Lägg inte tillbaka locket helt, då blir den överkokt och tråkig.
Kan frysas in efter förvällning (lägg i kokande vatten 1–2 minuter, skölj därefter i kallt rinnande vatten 1–2 min,
Stoppa i plastpåsar och lägg i frysen
Mitten av aug
ä ä ä
brysselkål Brysselkål (Brassica oleracea var. gemmifera)

Det går ca 50 st på ett kg. Lägg i kokande vatten ca 10 minuter. Häll av vatnet, ät med en smörklick.
Går bra att frysa in efter förvällning.
Början av oktober
o o o
chili

Chili (Capsicum annuum/baccatum/chinense/frutescens/pubescens)

Sorter:
C. annuum: Aciburun, Bulgarian Carrot, Elefant, Espelette, Golden Cayenne, Gorria, Grekisk Paprika, Hot Portugal, Monkey Face,
C. baccatum: Erotica, Hot Lemon, Hot Orange, Jamaican Bell, Mini Bonnet
C. chinense: Fatali, Habanero Umba, Madame Jeanette, Trinidad seasoning, Yellow Bumpy
C. frutescens: Laterna de Foc
C. pubescens: Cera Manzano, Rocoto
För närmare beskrivnng av sorterna, se www.ortagarden.com och www.lindbloms.se

Kan förvaras i skål eller öppen plastpåse i kylen några veckor
Så länge de är köttiga går de bra att frysa in hela. När de tinat någon minut är det lätt att finhacka dem med en vass kniv.
De som blir tunnskaliga när de mognat går utmärkt att torka och spara hela vintern.

Början av juli
o o o
cocktailtomater Cocktailtomater (Lycopersicon lycopersicum)

Mycket smakrika och goda!
Förvara tomaterna i rumstemperatur, inte i kyl eller sval - där tappar de smak.
Mitten av juni
o o o
Nyskördad dill Dill (Anethum graveolens)

Fungerar jättebra att frysa in och behåller smak och arom. Sköj och repa av bladen från stjälken. Stoppa i plastpåsar. Behöver inte hackas före infrysning. När man tar upp den är det bara att krama påsen lite så bryts dillen sönder i småbitar.
Slutet av aug
a a a
gröna bönor Gröna Bönor (Phaseolus vulgaris) typ Haricot Vert

Slutet av aug
o o o
Grönkål Grönkål (Brassica oleracea var. sabellica)

Innehåller mycket kalcium, spårämnen och antioxidanter. Förutom till soppa kan den användas istället för spenat i t.ex. paj,
i sallad eller till en matig gratäng. Går bra att frysa in efter förvällning. Riv av bladskivorna från mittnerven,
lägg i kokande vatten ca 1 minut, spola i kallt rinnande vatten ca 1 minut, krama ur vattnet, stoppa i plastpåsar och lägg i frysen.
Slutet av juli
a a a
Nyskördad lök Gul lök (Allium cepa)

Färsk gul lök är mycket gott att rosta i ugn, hel, delad i halvor eller i klyftor. Den är också mild och saftig och god i sallader.
All lök innehåller många nyttiga ämnen. Den gröna lökblasten är extra rik på många antioxidanter och god att lägga i grytor,
gratänger och pajer..
Mitten av aug
o o o
Gulbetor

Gulbetor (Beta vulgaris var. conditiva)

Koka och ät som rödbetor, rosta i ugn eller lägg i grytor och gratänger. Lite mildare smak än rödbetor.
Har också ätlig blast.

Går även att använda till inläggning som vanliga rödbetor

Slutet av juli
o

o

o
inläggningsgurka Inläggningsgurka (Cucumis sativus) typ Västeråsgurka

vet ej
o

o

o
jordärtskockor Jordärtskockor (Helianthus tuberosus)

Mitten av oktober
o

o

o
Fänkål Knölfänkål (Foeniculum vulgare)

Gott i fiskrätter och soppor. Hela blasten går att äta!
Kan klippas ned i grytor mm
Slutet av sept
o o o
Krusbladig persilja Kruspersilja (Petroselinun crispum)

Innehåller mycket järn och antioxidanter.
Går bra att frysa in utan förvällning.
Mitten av augusti
o o o
  Kålrabbi (Brassica oleracea var.gongylodes)

Mycket saftiga och goda.
Kan med fördel ätas råa skurna i bitar eller grovt rivna i sallad.
Lättkokta!
 
o o o
Nyskördade kålrötter Kålrötter (Brassica napus var. rapifera)

Mycket saftiga och goda.
Kan med fördel ätas råa skurna i bitar eller grovt rivna i sallad.
Lättkokta!
Många kunder berättar att de köpt kålrötter på affären som aldrig blir färdigkokta.
Våra kålrötter kokar snabbare än du tror!
Mitten av sept
o o o
Majrovor Majrovor (Brassica rapa)

Saftiga och godast att äta rå skuren i bitar, grovt riven i sallader eller att woka tillsammans med andra grönsaker
.
 
o o o
Mangold

Mangold (Beta vulgaris)

Använs som spenat. Innehåller ingen oxalsyra.
Gott att blanda i grytor

 

Början av juli
o o o
minigurka Minigurka (Cucumis sativus)

 
o o o
morötter Morötter (Daucus carota ssp. sativus)

Spröda, söta, saftiga.
Mitten av oktober
o o o
palmkål

Palmkål (Brassica oleracea) kalls även Svartkål

Används ungefär som grönkål, i grytor och gratänger.
God rå i sallader.
Kan även användas för att göra små kåldolmar.

Slutet av augusti
o o o
palsternackor Palsternackor (Pastinaca sativa)

Fantastiskt goda att rosta i ugn. Eller blanda i potatismos.
Mitten av oktober
o o o
PaprikaPaprika Paprika (Capsicum annuum)

Blandade sorter: Röda, orange, gula, blockformade, långsmala, och tomatpaprika.
Slutet av juni
o o o
polkabetor Polkabetor (Beta vulgaris var. conditiva)

Godast och snyggast rå, t.ex. tunt skuren i sallader.
Eller rostad i ugn eller wokad.
Kokt blir den lite blek både i färg och smak

Sliutet av aug
o o o
  Potatis (Solanum tuberosum)

Tidiga sorter:
Marine, Princess
Sena sorter: King Edward, Mandel

Slutet av aug



a a a
Nyskördad purjolök Purjolök (Allium porrum)

Norrlandsodlad purjolök har en helt annan kvalitet jämfört med purjolök odlad söderut.
Den blir sötare och krispigare. Det finns det forskningsresultat på.
Om den dessutom odlats ekologiskt med måttlig gödsling blir den en delikatess.
Den går inte att jämföra med den grova purjo som ofta finns i butiken.
Den gröna blasten är lika god som stjälken och extra nyttig!
Jag hanterar purjon varsamt vid skörd så den inte blir nedsmutsad med jord mellan bladen, putsar och tvättar den så du kan äta allt!
Godast är den färsk i sallad, grytor, pajer och gratänger. Den ska inte vara helt genomkokt eller stekt utan behålla sin krispighet.
Purjolök kan frysas in utan förvällning när den är nyskördad. Skölj och skär i skivor, stoppa i plastpåsar, lägg i frysen.
Lägg den otinad i grytor och gratänger mot slutet så den inte blir sönderkokt.
Sliutet av oktober
o o o
purpukål

Purpurkål (Brassica oleracea var. sabellica)

Purpurkål är en röd variant av grönkål som har ännu högre innehåll av antioxidanter
Den är mycket effektfull som dekoration och i sallader.
Färgen blir starkare med kylan under senhösten.
Liksom för grönkål ska den grova mittnerven tas bort före tillagning.
Går bra att frysa in efter förvällning. Riv av bladskivorna från mittnerven,
lägg i kokande vatten ca 1 minut, spola i kallt rinnande vatten ca 1 minut, krama ur vattnet, stoppa i plastpåsar och lägg i frysen.

Slutet av aug
a a a
Broccolo Romanesco (Brassica oleracea) kallas även Broccolo

En korsning mellan broccoli och blomkål. Gröna pagodformade huvuden. Mycket vackra! God. Lång hållbarhet.
Mitten av sept
o o o
Nyskördad rotselleri Rotselleri (Apium graveolens)

Rotselleribiff är jättgott! Och enkelt! Skala rotsellerin och skär i cm-tjocka skivor.
Stek skivorna gyllenbruna på båda sidor och mjuka i en blandning av smör och olivolja på måttlig värme. Hacka 1-2 gula lökar grovt och låt steka med. Lägg en skiva fetaost på varje selleriskiva och gratinera allt i ugn ca 15 min i 225 grader.
Början av oktober
o o o
rättika

Rättika (Raphanus sativus)

Som stora rädisor, gott att skiva rå på smörgåsen eller blanda i en sallad.

 
a a a
röd lök Röd lök (Allium cepa)

Färsk röd lök är mycket gott att rosta i ugn, hel, delad i halvor eller i klyftor. Den är också mild och saftig och god i sallader.
All lök innehåller många nyttiga ämnen. Den gröna lökblasten är extra rik på många antioxidanter och god att lägga i grytor,
gratänger och pajer..
Mitten av juli
o o o
Nyskördade rödbetor Rödbetor (Beta vulgaris var. conditiva)

Nyskördade rödbetor för inläggning eller t.ex. koka eller rosta i ugn och äta med smör eller fetaost till.
Blasten går också att äta så länge den är fräsch!
Slutet av aug
ä ä ä
rödkål

Rödkål (Brassica oleracea var. rubra)

Som ett rött vitkålshuvud. Gott och vackert i sallader.

Början av oktober
a a a
Salladslök Salladslök (Allium fistolosum)

Mild med fin grön blast. Perfekt för sallader! Gott i pajer.
Mitten av sept
ä ä ä
savoykål

Savoykål (Brassica oleracea var. botrytis)

Har buckliga blad med mild smak. Gott att strimla och smörsteka.
Passar även bra att lägga i grytor.
Perfekt för att göra kåldolmar eftersom det går lätt att ta loss bladen utan att de spricker.

Slutet av sept
a a a
sockerärt

Sockerärt och brytärt (Sugar snap) (Pisum sativum)

Båda är godast att äta råa

Mitten av aug
ä ä ä
spetskål

Spetskål (Brassica oleracea var. conica)

Saftig och mild typ av tidig vitkål med konisk huvudform.
Gott i sallader, på grillen mm

Början av aug
ä ä ä
squash

Squash (Cucurbita pepo) när frukterna skördas små kallas de Zuccini

Squash finns i många olika former och färger och kan användas på många sätt.
I grytor och gratänger, ugnsbakad, wokad...
Även god rå i sallader
.

Början av aug
o o o
Svedjerovor Svedjerovor (Brassica rapa)

Odlades tidigare mycket i norra Europas skogstrakter efter att skogen röjts och svedjats.
Lite kryddigare smak än kålrötter. Gott i grytor och gratänger.
 
o o o
vintersquash Vintersquash (Cucurbita maxima)

Vintersquash kallas så därför att den går att lagra över vintern. Den kan förvaras i rumstemperatur. Vissa kan hålla upp till ett år!

De kan användas i soppor eller t.ex. gratineras i ugn

Slutet av okt

o o o
vitbetor

Vitbetor (Beta vulgaris var. conditiva)

Mildast och sötast av alla betor. Mycket god råriven i sallader!

 
ä ä ä
vitkål Vitkål (Brassica oleracea var. alba) sept
a a a
vitlök Vitlök (Allium sativa)

Vitlök har många dokumenterat positiva effekter på hälsan. Bland annat sänker den blodtrycket. Effektivast är den råa vitlöken.
Hälsotips: En vitlökssmörgås om dagen. Skiva en vitlöksklyfta tunt på smörgåsen. Passar till de flesta pålägg.
Några kvistar persilja dämpar andedräktens vitlöksdoft.
Färsk vitlök håller några veckor i öppen plastpåse i kyl.
Torkad vitlök håller upp till ett år om den förvaras torrt och luftigt i rumstemperatur. Inte i kylen!

Färsk: början av aug

Torkad: slutet av
sept

o o o
timjan

Fransk Timjan (Thymus vulgaris) kallas även Sommartimjan

Under sommaren trivs den bäst ute, nedgrävd i jorden. Skotten tål en del frost men den övervintrar inte ute.
Man kan skörda av ganska mycket av skotten före utplantering, men lite grönt måste vara kvar.
Med lite tur och skicklighet kan man övervintra den inomhus. Största hotet är den torra inomhusluften. En klar plastkasse
över skottet hjälper den att hålla fukten när den ska rota ut efter inkrukning eller omkrukning.
Under mörkaste vintern ska den vila och ha lite svalt. När ljuset återvänder är det dags att kruka om den i ny jord.

 

 
o o o
vinterkyndel Vinterkyndel (Satureja montana)  
o o o
oregano Syrisk Oregano (Origanum syriacum)  
o o o
     
     
     

 

 
Kontaktperson: Margareta Magnusson, tel o fax: 0612-711 944, mobil: 070-392 63 38, Högsta Grönsaksodling, Högsta 131, 872 92 Kramfors
 
www.margaretamagnusson.se