Högsta Grönsaksodling |
|||||
Sortiment | |||||
Recept mm | Här kan du köpa våra grönsaker: |
Hemförsäljning | ||
Vi har ingen Gårdsbutik men alla är välkomna att ringa,/maila, sms:a
och
beställa nyskördade grönsaker som ni hämtar här efter överenskommelse. |
||
Marknader: | ||
|
![]() |
Sortiment 2025 | Här kan du ladda ner aktuell prislista som pdf: INFOHÖGSTA.pdf OBS! Beställ helst någon dag innan ni vill hämta grönsakerna! |
Beräknad Skördestart: |
o | o | o |
![]() |
Bladpersilja (Petroselinun crispum) Innehåller mycket järn och antioxidanter. Den slätbladiga har starkare persiljesmak än den krusiga. Den är också mycket dekorativ och god i sallader. Båda går bra att frysa in utan förvällning. |
Början av aug |
a | a | a |
![]() |
Bladsallat (Lactuca sativa) Grön Batavia |
Mitten av aug |
a | a | a |
![]() |
Blomkål (Brassica oleracea var. botrytis) |
Slutet av augusti |
a | a | a |
![]() |
Bondbönor (Vicia faba) Högt innehåll av folater som är en naturlig form av en grupp B-vitaminer. Den syntetiska varianten, folsyra, diskuterar man nu om vissa baslivsmedel ska berikas med. Innehåller värdefulla proteiner för vegetarianer. Enklast: Ta ur bönorna och lägg i kokande vatten någon minut. Gott som tillbehör. Går bra att frysa in efter förvällning. |
Slutet av sept |
a | a | a |
![]() |
Broccoli (Brassica oleracea var. italica) Godast att bara koka och äta som förrätt eller tillbehör. Dela huvudskott i två eller fyra delar beroende på storlek, sidoskott kokas hela. Lägg i kokande vatten ca 5-10 minuter, tills en vass kniv glider in lätt i stjälken. Häll av vattnet och ånga av broccolin. Lägg inte tillbaka locket helt, då blir den överkokt och tråkig. Kan frysas in efter förvällning (lägg i kokande vatten 1–2 minuter, skölj därefter i kallt rinnande vatten 1–2 min, Stoppa i plastpåsar och lägg i frysen |
Mitten av aug |
ä | ä | ä |
![]() |
Brysselkål (Brassica oleracea var. gemmifera) Det går ca 50 st på ett kg. Lägg i kokande vatten ca 10 minuter. Häll av vatnet, ät med en smörklick. Går bra att frysa in efter förvällning. |
Början av oktober |
o | o | o |
![]() |
Chili (Capsicum annuum/baccatum/chinense/frutescens/pubescens) Kan förvaras i skål eller öppen plastpåse i kylen några veckor |
Början av juli |
o | o | o |
![]() |
Cocktailtomater (Lycopersicon lycopersicum) Mycket smakrika och goda! Förvara tomaterna i rumstemperatur, inte i kyl eller sval - där tappar de smak. |
Mitten av juni |
o | o | o |
![]() |
Dill (Anethum graveolens) Fungerar jättebra att frysa in och behåller smak och arom. Sköj och repa av bladen från stjälken. Stoppa i plastpåsar. Behöver inte hackas före infrysning. När man tar upp den är det bara att krama påsen lite så bryts dillen sönder i småbitar. |
Slutet av aug |
a | a | a |
![]() |
Gröna Bönor (Phaseolus vulgaris) typ Haricot Vert |
Slutet av aug |
o | o | o |
![]() |
Grönkål (Brassica oleracea var. sabellica) Innehåller mycket kalcium, spårämnen och antioxidanter. Förutom till soppa kan den användas istället för spenat i t.ex. paj, i sallad eller till en matig gratäng. Går bra att frysa in efter förvällning. Riv av bladskivorna från mittnerven, lägg i kokande vatten ca 1 minut, spola i kallt rinnande vatten ca 1 minut, krama ur vattnet, stoppa i plastpåsar och lägg i frysen. |
Slutet av juli |
a | a | a |
![]() |
Gul lök (Allium cepa) Färsk gul lök är mycket gott att rosta i ugn, hel, delad i halvor eller i klyftor. Den är också mild och saftig och god i sallader. All lök innehåller många nyttiga ämnen. Den gröna lökblasten är extra rik på många antioxidanter och god att lägga i grytor, gratänger och pajer.. |
Mitten av aug |
o | o | o |
![]() |
Gulbetor (Beta vulgaris var. conditiva) Går även att använda till inläggning som vanliga rödbetor |
Slutet av juli |
o | o |
o |
![]() |
Inläggningsgurka (Cucumis sativus)
typ Västeråsgurka |
vet ej |
o | o |
o |
![]() |
Jordärtskockor (Helianthus tuberosus) |
Mitten av oktober |
o | o |
o |
![]() |
Knölfänkål (Foeniculum vulgare) Gott i fiskrätter och soppor. Hela blasten går att äta! Kan klippas ned i grytor mm |
Slutet av sept |
o | o | o |
![]() |
Kruspersilja (Petroselinun crispum) Innehåller mycket järn och antioxidanter. Går bra att frysa in utan förvällning. |
Mitten av augusti |
o | o | o |
Kålrabbi (Brassica oleracea var.gongylodes) Mycket saftiga och goda. Kan med fördel ätas råa skurna i bitar eller grovt rivna i sallad. Lättkokta! |
||
o | o | o |
![]() |
Kålrötter (Brassica napus var. rapifera) Mycket saftiga och goda. Kan med fördel ätas råa skurna i bitar eller grovt rivna i sallad. Lättkokta! Många kunder berättar att de köpt kålrötter på affären som aldrig blir färdigkokta. Våra kålrötter kokar snabbare än du tror! |
Mitten av sept |
o | o | o |
![]() |
Majrovor (Brassica rapa) Saftiga och godast att äta rå skuren i bitar, grovt riven i sallader eller att woka tillsammans med andra grönsaker. |
|
o | o | o |
![]() |
Mangold (Beta vulgaris)
|
Början av juli |
o | o | o |
![]() |
Minigurka (Cucumis sativus) |
|
o | o | o |
![]() |
Morötter (Daucus carota ssp. sativus) Spröda, söta, saftiga. |
Mitten av oktober |
o | o | o |
![]() |
Palmkål (Brassica oleracea) kalls även Svartkål Används ungefär som grönkål, i grytor och gratänger. |
Slutet av augusti |
o | o | o |
![]() |
Palsternackor (Pastinaca sativa) Fantastiskt goda att rosta i ugn. Eller blanda i potatismos. |
Mitten av oktober |
o | o | o |
![]() ![]() |
Paprika (Capsicum annuum) Blandade sorter: Röda, orange, gula, blockformade, långsmala, och tomatpaprika. |
Slutet av juni |
o | o | o |
![]() |
Polkabetor (Beta vulgaris var. conditiva)
Godast och snyggast rå, t.ex. tunt skuren i sallader. |
Sliutet av aug |
o | o | o |
Potatis (Solanum tuberosum) Tidiga sorter: Marine, Princess Sena sorter: King Edward, Mandel |
Slutet av aug
|
|
a | a | a |
![]() |
Purjolök (Allium porrum) Norrlandsodlad purjolök har en helt annan kvalitet jämfört med purjolök odlad söderut. Den blir sötare och krispigare. Det finns det forskningsresultat på. Om den dessutom odlats ekologiskt med måttlig gödsling blir den en delikatess. Den går inte att jämföra med den grova purjo som ofta finns i butiken. Den gröna blasten är lika god som stjälken och extra nyttig! Jag hanterar purjon varsamt vid skörd så den inte blir nedsmutsad med jord mellan bladen, putsar och tvättar den så du kan äta allt! Godast är den färsk i sallad, grytor, pajer och gratänger. Den ska inte vara helt genomkokt eller stekt utan behålla sin krispighet. Purjolök kan frysas in utan förvällning när den är nyskördad. Skölj och skär i skivor, stoppa i plastpåsar, lägg i frysen. Lägg den otinad i grytor och gratänger mot slutet så den inte blir sönderkokt. |
Sliutet av oktober |
o | o | o |
![]() |
Purpurkål (Brassica oleracea var. sabellica) |
Slutet av aug |
a | a | a |
![]() |
Romanesco (Brassica oleracea) kallas även Broccolo En korsning mellan broccoli och blomkål. Gröna pagodformade huvuden. Mycket vackra! God. Lång hållbarhet. |
Mitten av sept |
o | o | o |
![]() |
Rotselleri (Apium graveolens) Rotselleribiff är jättgott! Och enkelt! Skala rotsellerin och skär i cm-tjocka skivor. Stek skivorna gyllenbruna på båda sidor och mjuka i en blandning av smör och olivolja på måttlig värme. Hacka 1-2 gula lökar grovt och låt steka med. Lägg en skiva fetaost på varje selleriskiva och gratinera allt i ugn ca 15 min i 225 grader. |
Början av oktober |
o | o | o |
![]() |
Rättika (Raphanus sativus) Som stora rädisor, gott att skiva rå på smörgåsen eller blanda i en sallad. |
|
a | a | a |
![]() |
Röd lök (Allium cepa) Färsk röd lök är mycket gott att rosta i ugn, hel, delad i halvor eller i klyftor. Den är också mild och saftig och god i sallader. All lök innehåller många nyttiga ämnen. Den gröna lökblasten är extra rik på många antioxidanter och god att lägga i grytor, gratänger och pajer.. |
Mitten av juli |
o | o | o |
![]() |
Rödbetor (Beta vulgaris var. conditiva) Nyskördade rödbetor för inläggning eller t.ex. koka eller rosta i ugn och äta med smör eller fetaost till. Blasten går också att äta så länge den är fräsch! |
Slutet av aug |
ä | ä | ä |
![]() |
Rödkål (Brassica oleracea var. rubra) Som ett rött vitkålshuvud. Gott och vackert i sallader. |
Början av oktober |
a | a | a |
![]() |
Salladslök (Allium fistolosum) Mild med fin grön blast. Perfekt för sallader! Gott i pajer. |
Mitten av sept |
ä | ä | ä |
![]() |
Savoykål (Brassica oleracea var. botrytis) Har buckliga blad med mild smak. Gott att strimla och smörsteka. |
Slutet av sept |
a | a | a |
![]() |
Sockerärt och brytärt (Sugar snap) (Pisum sativum) Båda är godast att äta råa |
Mitten av aug |
ä | ä | ä |
![]() |
Spetskål (Brassica oleracea var. conica) Saftig och mild typ av tidig vitkål med konisk huvudform. |
Början av aug |
ä | ä | ä |
![]() |
Squash (Cucurbita pepo) när frukterna skördas små kallas de Zuccini Squash finns i många olika former och färger och kan användas på många sätt. |
Början av aug |
o | o | o |
![]() |
Svedjerovor (Brassica rapa) Odlades tidigare mycket i norra Europas skogstrakter efter att skogen röjts och svedjats. Lite kryddigare smak än kålrötter. Gott i grytor och gratänger. |
|
o | o | o |
![]() |
Vintersquash (Cucurbita maxima) Vintersquash kallas så därför att den går att lagra över vintern. Den kan förvaras i rumstemperatur. Vissa kan hålla upp till ett år! De kan användas i soppor eller t.ex. gratineras i ugn |
Slutet av okt |
o | o | o |
![]() |
Vitbetor (Beta vulgaris var. conditiva) Mildast och sötast av alla betor. Mycket god råriven i sallader! |
|
ä | ä | ä |
![]() |
Vitkål (Brassica oleracea var. alba) | sept |
a | a | a |
![]() |
Vitlök (Allium sativa) Vitlök har många dokumenterat positiva effekter på hälsan. Bland annat sänker den blodtrycket. Effektivast är den råa vitlöken. Hälsotips: En vitlökssmörgås om dagen. Skiva en vitlöksklyfta tunt på smörgåsen. Passar till de flesta pålägg. Några kvistar persilja dämpar andedräktens vitlöksdoft. Färsk vitlök håller några veckor i öppen plastpåse i kyl. Torkad vitlök håller upp till ett år om den förvaras torrt och luftigt i rumstemperatur. Inte i kylen! |
Färsk: början av aug Torkad: slutet av |
o | o | o |
![]() |
Fransk Timjan (Thymus vulgaris) kallas även Sommartimjan Under sommaren trivs den bäst ute, nedgrävd i jorden. Skotten tål en del frost men den övervintrar inte ute.
|
|
o | o | o |
![]() |
Vinterkyndel (Satureja montana) | |
o | o | o |
![]() |
Syrisk Oregano (Origanum syriacum) | |
o | o | o |
Kontaktperson: Margareta Magnusson, tel o fax: 0612-711 944, mobil: 070-392 63 38, Högsta Grönsaksodling, Högsta 131, 872 92 Kramfors |
||||
www.margaretamagnusson.se |